SI TA GJALLËRONI TAVANIN DHE TA SHËNDRONI NË PJESËMË TË NDRIÇUAR TË SHTËPIS SUAJ?

Shumë tavane mund të shëndrohen në dhoma antike.

Më shumë hapësirë? Më lehtë është se sa mendoni!

Keni familje më të madhe se sa hapësira për banimim ose thjeshtë ju duhet më shumë hapësirë? Nuk ka nevojë të përjetoni procesin e dhimbshëm të shpërnguljes. Pikërisht për mbi ju fshihet thesari i fshehur që nuk shih dritë me sy-tavani juaj.

Rindërtoni këtë tavan dhe do të fitoni hapsirën që ju duhet, ndërkohë me këtë do të rrisni edhe çmimin e pronës suaj.

Do t’ju dërgojmë nëpër hapat e transformimit të tavanit më të errët në një pjesë më të ndriçuar të shtëpisë.

Vlerësoni potencialin e tavanit.

Në shumë shtëpi tavani nuk përdoret.

Zakonisht në këto shtëpi një ose dy katëshe tavani përdoret si depo për gjëra të vjetra. Shikoni fotot si shembull, që ta kuptoni se çka jeni duke humbur. Varësisht nga madhësia e tavanit tuaj, mund të ndërtoni edhe një dhomë gjumi ose dhomë për fëmij, madje edhe një hapësirë për banim nëse keni hapësirë të mjaftueshme.

Sa është e rëndësishme drita natyrore?

Burimet e dritës natyrore janë kyçe për suksesin e transformimit të papafingos së errët në hapësir banuese më të ndriçuar. Mund të keni dritare në murin vertikal ose driatre të vogël në papafingo, por ata nuk ofrojnë dritë të mjaftueshme për jetë. Zgjedhja më e mençur për ndriçim nën nënkulm kanë dritaret e papafingos. Mund të vendosen në pozita rastësishte të zgjedhura në papafingo dhe ta ndriçoni çdo kënd të errët.

Sa dritare të papafingos?

Kjo varet nga funksioni dhe madhësia e dhomës. Dhoma e ndejës kërkon më shumë dritare më të mëdha se sa banjo. Në kuzhinë ose në kabinet më rëndësi është të kemi ndriçim të mirë.Drita natyrore jep ndjenjën e hapësirës dhe e bën dritën të rehatshme dhe të këndshme. Sipërfaqa me qelq duhet të jetë së paku 10-20% e sipërfaqes së dyshemes. Kjo nënkupton se në dhomë prej 20m 2 duhet të ketë dritare me sipërfaqe të qelqtë prej 2m 2, më mirë edhe më shumë.

Si t’i vendosni dritaret e papafingos?

Nëse na lejon çatia ose kulmi, ndriçimi më i mirë arrihet me vendosjen e dritareve në të dy anët e kreshtës.

Mos i vendosni dritaret shumë lartë,sepse do ta humbisni pamjen. Mos harroni se pamjet më të bukura janë nga lartë, nga kulmi. Nëse tavani është i madh,mund të vendosni dritare plotësuese më lartë. Ata japin ndriçim thellë në hapësirë dhe ndihmojnë ventilimin. Kombinimi i dritareve të vendosura poshtë dhe lartë funksionon si oxhak dhe ofron shumë ventilim të dhomës.

Kushtoni vëmendije rrugës së diellit.

Efikasiteti enegjetik
Në papafingo keni mundësi të mirë për shfrytëzimin e energjisë së diellit dhe ta bëni shtëpinë më ekonomike.Me vendosjen e duhur të dritareve mund t’i reduktoni faturat për ngrohje, si dhe emisionet e CO2.
Katër pika kardinale do t’ju tregojnë se nga ku do të rrezon dielli ka shtëpia. Kjo ka rëndësi për dritaret e papafingos dhe për nxehtësin e cila do të dritaret.

Drita Jugore dhe Perendimiro

Nëse dhomat janë perendimore dhe jugore, dielli do të jenë i fuqishëm në muajt e nxehtë. Në këtë rast janë shumë të qëlluar mbrojtësit nga dielli të VELUX. Ata e mbajnë nxehtësinë jashtë dhomave gjatë ditëve të verës, duke mos e kufizuar pamjen.

Drita Veriore dhe Lindore

Në dhomat veriore dielli arrin vetëm me rrezet reflektuese të cilat ju ofrojnë dritë të ftohtë dhe zbutet. Dritaret e lindjes fitojnë dritë të artë dhe rreze të shkurtëra në mëngjes. Në dhomat e gjumit dhe dhomat e fëmijëve rekomandohet që dritaret të vendosen me pamje ka rruga ediellit, drejtë të gjitha dritareve të mundshme.