• Si krijohet leshi prej guri dhe cili është roli i tij në papafingo?

HISTORIA

Leshi i gurit mendohet se është krijuar rastësisht në shekullin e 19-të në Havai! Gjegjësisht, ndërsa llava vullkanike po ftohej dhe e njëjta ishte fryrë nga era e fortë, u krijuan fibra të buta të cilat vendasit më vonë i përdorën për të mbuluar kasollet e tyre, duke u mbrojtur kështu nga nxehtësia.

Metoda e prodhimit të leshit mineral nga guri u patentua për herë të parë në Amerikë në 1870, deri më sot bazohet në parime të ngjashme: lëndët e para me origjinë minerale shkrihen në temperatura të larta, nga të cilat merret “llava”, dmth. shkrirja që zbërthehet në fibra nga të cilat më vonë bëhen pllaka guri – një material unik që siguron si izolim termik dhe akustik, ashtu dhe mbrojtje nga zjarri.

Çfarë saktësisht është leshi i gurit dhe për çfarë përdoret?

Material izolues i destinuar për mbrojtje nga nxehtësia, zhurma dhe zjarri në ndërtim dhe industri.

Tendencat në ndërtim, si dhe legjislacioni kërkojnë një nivel të lartë të efikasitetit të energjisë së ndërtesave të reja, si dhe ndërtesave nën rinovim. Në të njëjtën kohë, ndërtimi modern kërkon materiale cilësore, shumëfunksionale, mundësisht me origjinë natyrore.

Leshi i gurit plotëson të gjitha kërkesat e mësipërme dhe është shfaqur si zgjedhja e parë e arkitektëve, investitorëve, kontraktorëve dhe pronarëve të shtëpive.

 

PRODHIMI

Knauf Insulation mori fabrikën në Serbi Surdulica (1974) në 2005 dhe zgjeroi ndjeshëm kapacitetet e saj të prodhimit, leshi i gurit prodhohet sipas e të ashtuquajturit Parimi BAT (Best Available Technology- duke përdorur teknologjinë më të mirë të disponueshme). E njëjta teknologji përdoret në fabrikat e tjera të leshit mineral.

Kjo fabrikë prodhon lesh guri me cilësi të lartë për përdorime të ndryshme: çati të pjerrëta dhe të sheshta, për mure të jashtme, të brendshme dhe ndarëse, dysheme në tokë dhe në katin e ndërmjetëm.

Sot, leshi prej guri, megjithëse një material “i vjetër”, konsiderohet si një zgjidhje prestigjioze dhe e lartë, sepse siguron një kombinim të tipareve si asnjë produkt tjetër: siguron mbrojtje nga i ftohti në dimër dhe nxehtësia në verë, mbrojtje nga zhurma dhe zjarri, përshkueshmëri të avullit, rezistent ndaj kimikateve dhe mikroorganizmave, me jetë të gjatë, e qëndrueshme në aspektin dimensional, nuk nxit rritjen e baktereve dhe mykut dhe riciklohet.

Kërkesa për këtë produkt po rritet nga viti në vit, si dhe vetëdija dhe nevoja për konsum racional të energjisë. Masa e parë drejt efiçiencës së energjisë është sigurisht izolimi, në mënyrë që leshi i gurit nga Surdulica, përveç Serbisë, të përdoret gjithashtu për izolimin e ndërtesave në Rumani, Bullgari, Greqi, Maqedoni, Shqipëri, Mal të Zi.

Lendët e para dhe materialet

Pse thuhet se leshi i gurit është mineral? Për shkak se lënda e parë themelore për prodhimin e saj është minerale – gurë me origjinë vullkanike (diabaza dhe dolomit, në një masë më të vogël bazalt).

Megjithëse shprehja “gur me origjinë vullkanike” tingëllon ekzotike, i gjithë guri për prodhim në Surdulica vjen nga guroret lokale në Serbi, vend fqinjë i jonë.

PROCESI I PRODHIMIT

1. Guri, me shtimin e materialeve të ricikluara në formën e briketave dhe burimeve ndihmëse të energjisë – koks, gaz dhe energji elektrike, dozohet sipas një recete specifike dhe vendoset në një furrë kupolë në të cilën gjithçka shkrihet në një temperaturë prej 1300 ° C.

2. Masa e fituar nga procesi i shkrirjes në furrë transferohet në një mënyrë të kontrolluar deri te rrotat centrifugale ku masa shpërndahet më pas. Rrotat e centrifugës e ndajnë masën në pika; ajri fryhet përmes rrotave, i cili përhap pikat që rezultojnë në fibra.

Në të njëjtën kohë, shtohet një mjet lidhës i cili lidh materialet sepse vetë fibrat patjetër të lidhen në ndonjë mënyrë. Përmes kësaj fibrat shpërndahen në dhomën e mbledhjes – të ashtuquajtur shajak leshi primar prej guri.

3. Shajaku primar pastaj arrin të ashtuquajturën lavjerrës, dmth. sistem i grumbullimit të leshit, i cili në fakt është një parakusht që leshi i gurit të ketë veti të shkëlqyera izoluese termike, pasi siguron një shpërndarje të barabartë të fibrave dhe një shkallë të lartë gërshetimi (duke krijuar më shumë hapësirë për “mbajtjen e ajrit” në leshin e gurit, e cila është një nga kushtet bazë për funksionimin e materialit izolues – sepse, siç e dimë, ajri është izoluesi më i mirë).

4. Shajaku i tillë kompleks dhe i përpunuar mekanikisht hyn në dhomën ku zhvillohet procesi i maturimit, dmth. fiksimi i materialit lidhës, i cili formon karakteristikat teknike përfundimtare të produktit. Procesi kryhet në 270 ° C.

5. Pas daljes nga dhoma, dimensionet e kërkuara priten, radhiten dhe paketohen me produktet përfundimtare.

SI T’I DALLOJMË PRODUKTET E LESHIT TË GURI?

Në shikim të parë, të gjitha pllakat e leshit të gurit janë të njëjta, kështu që si e dini se cilën të përdorni?

Megjithëse me dimensione identike, çdo produkt i leshit të gurit mineral ka karakteristikat e veta teknike, të dizajnuara posaçërisht për t’iu përshtatur aplikimeve në pjesë të caktuara të strukturës. Kështu, për shembull, një produkt i destinuar për një çati të pjerrët do të jetë i papërdorshëm në fasadë, dhe produkti i synuar për përdorim në fasada të ajrosura nuk do të kryejë funksionin e tij në një çati të sheshtë.

Produktet me karakteristika të ndryshme teknike merren me receta të ndryshme dhe rregullim të imët gjatë procesit të prodhimit, në mënyrë që të marrin dendësi dhe trashësi të ndryshme të produkteve. Qëllimi i produktit, si dhe karakteristikat e tij themelore (koeficienti i përçueshmërisë termike, dimensionet) përcaktohen qartë në etiketën e secilit prej produkteve tona.

Mbi të gjitha, ajo që përdoruesi duhet të dijë është – ku dëshiron të instalojë izolimin. Sepse për çdo vend në ndërtesë, ne kemi produktin e duhur!

KONTRIBUTI YNË NË ZHVILLIMIN E INDUSTRISË PËR MATERIALE TË IZOLIMIT

Pikërisht 10 vjet më parë, ndodhi një revolucion në industrinë e materialeve izoluese – Knauf Insulation patentoi Ecose Technology, një bio-lidhës unik i bazuar në materiale të shpejta të ripërtërishme nga natyra, në vend me bazë në produkte nafte. Kjo teknologji u aplikua për herë të parë në leshin mineral të qelqit në të gjitha fabrikat tona në botë. Në leshin mineral të gurit, aplikimi filloi në 2006, në fabrikën në Surdulica, Serbi!

Natyra e tha fjalën e saj – leshi ngjyrë kafe vjen nga linjat tona të produkteve! Rezultati është produkte të cilëve nuk u shtojmë formaldehid, ngjyra ose akrile, të cilat janë më pak të pluhurosura dhe më lehtë priten.

Për këtë teknologji, leshi mineral izolues Knauf, ndër çmimet të tjera, mori çertifikatën e art Eurofins Gold për cilësinë e ajrit të brendshëm në të cilën është instaluar. Eurofins Gold është një grup udhëheqës ndërkombëtar i laboratorëve që studion dhe teston produkte industriale dhe medalja e artë është çmimi më i lartë që një produkt mund të marrë në kategorinë e tij.

SI NDIKON PROCESI I PRODHIMIT TË LESHIT TË GURIT NË MJEDIS

Nga 2005 deri më sot, mbi 30 milion euro janë investuar në fabrikën në Surdulica. Pjesa më e madhe e këtyre parave ishin destinuar për pajisjet më moderne të trajtimit të gazit dhe ujërave të zeza, në mënyrë që prodhimi industrial të mos shqetësojë mjedisin në të cilin veprojmë.

Me sistemin e fundit të pastrimit të gazrave të tymrave – pluhuri dhe monoksidi i karbonit eliminohen plotësisht, dhe shumica e energjisë kthehet në procesin e prodhimit.

Uji teknik nga prodhimi përdoret për ngrohjen e sallës së prodhimit dhe mjediseve administrative.

Në këtë mënyrë mirëmbahet prodhimi i leshit të gurit dhe i vetë produkteve, si dhe ambientet në të cilat janë instaluar.

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

Shikoni këshillat e tjera për nënçatinë tuaj

IZOLIMI

DRITARET

GJIPS

MBULUES I ÇATISË

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

© Të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Papafingojaime.al 2015-2022. Zhvilluar nga My Marketing