BANJO, KORRIDORI DHE KUZHINA JANË HAPËSIRA TË RËNDËSISHME. KUSHTOJUNI KUJDES DRITËS NË KËTO HAPSIRA

Këshilla praktike nga VELUX për çdo lloj të dhomës

Seciola dhimë në shtëpinë tuaj ka qëllim të vet dhe stil unikat. Për të siguruar rehati dhe klimë të përshtatshme,do të duhet të mund ta kontrolloni dritën në secilën dhomë.
VELUX ju ofron zgjidhje të përshtatshme në çdo dhomë.

Banjo lakore

Merrni bano me ngjyra
Drita natyrore është drita e cila më së shumëti dhe më miri i shpreh ngjyrat, kurse një dritare mundëson edhe ajërosjen e duhur të hapësirës. Një dritare të cilën mund ta hapni që të pengohet lagështia dhe të krijoni atmosferë të këndshme dhe të freskët është e domosdoshme.

Drita e mirë në banjo
Drita natyrore ofron rehati dhe komoditet dhomës suaj. Teni i lëkurës dhe ngjyra e saj, forma e trupit dhe fytyra kanë pamje natyrore dhe të butë.
• Dritaret ofrojnë ventilim të mirë dhe minimizojnë problemet me lagështin. Me dritaret e papafingos tashmë nuk duhet të brengoseni për fqinjët kureshtar, por vetëm të kënaqeni me natyrën rreth shtëpis suaj.
• Përdor dritën në mënyrën më të mirë të mundshme: Më shumë elemente të qelqit dhe mure ndarës të cilat do ta mbajnë dritën në tërë hapësirën.
• Kombinoni dritën natyrore me ndriçimin efikas artificial që të garantoni se gjitmonë ka ndrçim të mjaftueshëm në banjo, për shembull, për të përdorur makiash, për t’i larguar thjerrzat ose për të pastruar.
• Zgjedhni ngjyra të hapura ose të ndriçueshme për pllakat, tavanin dhe muret. E reflektojnë dritën e mirë natyrore dhe e përforcojnë ndjenën e hapësirë së madhe.

Kuzhina

Sot, kuzhina është një nga hapësirat ku familja kalon kohë të gjatë. Kjo ka të bëjë me shtëpitë më bashkëkohore ku kuzhina dhe dhoma e ditës shpesh gjenden në një hapësirë të vetme. Përveç përgaditjes së ushqimit, në kuzhinë njëkohësishtë luajmë, punojmë dhe pushojmë, hapësirë të cilën shpeshherë e konvertojmë në “dhomë familjare”. Kjo nënkupton se është e nevojshme ndripçim i mjaftueshëm për t’i kryer të gjitha funksionet e dhomës, edhe pse gatimi është një nga ato.

Ndriçim i mirë në kuzhinë
•Shfrytëzojeni ndriçimin ditorë për atë gjithë ato përparësi, mes tjerash u jep ngjyrë natyrore ushqimeve që i gatuani.
• Shfrytëzoni dritën për t’a bërë kuzhinën tuaj hapësirë më të sigurtë dhe të pështatshme ku punoni dhe jetoni. Kur punoni në masën e kuzhinës, nuk duhet ta thej dritën dhe ajo nuk duhët t’ju verboj.
• Kuptohet, se sa më shumë funskione ka kuzhina juaj, aq e rëndësishme është edhe ndriçimi i mjaftueshëm. Rregulloni ndriçimin spias aktiviteteve që kryhen në kuzhinë: gatimi, ngrënia, punët e shtëpisë, pushimi etj.
• Vendosni poçe elektrike në vende të caktuara: mbi shporetin, mbi hapësirat punuese dhe afër masës së kuzhinës, në qoftë se ka një të tillë.
• Kujdesuni edhe për ajërosjen e kuzhinës. Drita e ditës dhe ajëri i freskët janë të rëndësishme për kuzhinën, veçanërishtë nëse hapësirën e njejtë e shfrytëzoni edhe për qëllime tjera përveç gatimit.

Shkallët dhe korridoret

Drita e gjen vet rrugën
Në disa raste, vendosja e dhomave dhe konsruksioni të papafingos nuk lejon të instalohen dritaret mbuluese, ose kushton shtrejtë. Tuneli i ndriçimitë VELUX është zgjidhja e duhur në këtë rast.
Tuneli paraqet instalimin horizontal dhe vertikal të çatisë. Ndriçmi (drita) kap me prizëm dhe kanalizohet në gypa teleskopik me reflektor të inkuadruar direkt kah këndet e errëta në shtëpi ku zgjidhja e vetme për ndriçim është ndriçimi artificial.
Është e qartë se tuneli ndriçues është zgjidhje e mirë për dhoma, ku nuk mund të montoni dritare. Por, ai siguron mundësi të reja ngacumese për ndriçimin ditor, si psh. Në hapësira me kabinet të ndërtuara ose hyrje të ërrëta.

Ndriçim i mirë i hapësirave të errëta
Tuneli ndriçues i mundëson dritës ditore të depërtoj në dhoma dhe vende të cilat janë pa dritare dhe të errëta.
• Zbuloni dhomat e errëta dhe këndet e pashfrytëzuara, mundohuni t’i ndriçoni dhe t’i pajisni me inventar. Ashtu që hapësirat e këtilla do shëndrohen në hapësira të shfrytëzueshme dhe të banueshme!
• Kombinoni ndriçimin ditor nga tuneli ndriçues bashkë me ndriçues tjerë- psh poç elektrikë, të vendosura afër njëra tjetrës. Kjo do të ofron ndriçim më të mirë gjithkund dhe më shumë mundësi për zgjidhje të brendëshme.
• Shfrytëzoni ngjyra ndriçuese për muret dhe tavanin, për të rritur ndjesinë e një hapësirë më të madhe dhe për të “ngritur” tavanin. Theksoni efektin me një qëllim të errët në dysheme ose me dy ngjyra në mure ( të jenë të ngjyrosura në pjesën ë larta me nuancë më të errëta).