• Ky njeri izoloi papafingon dhe përsëri në të është "FERR"

Ky portal ekziston prej disa vitesh. Për këtë kohë të kaluar, ne kemi shkruar dhe botuar qindra faqe materialesh, japim këshilla, fotografi, u jemi përgjigjur qindra pyetjeve tuaja. Për ata që nuk jetojnë drejtpërdrejt në papafingo, ne u përpoqëm të afrojmë konceptin e kësaj lloj jete dhe të jetuari, kurse për ata që tashmë jetojnë – u përpoqëm të bënim hapësirën e jetesës shumë më të rehatshme, më të shëndetshme dhe më funksionale.

Dhe kur menduam se tashmë ju thamë dhe ju shpjeguam gjithçka … ne morëm një pyetje nga një përdorues, i cili na bëri të kthehemi në fillim:

 “Në maj të këtij viti, unë izolova papafingon time dhe bëra gjithçka në përputhje me udhëzimet tuaja në faqen Papafingoja Ime.  Sidoqoftë, në papafingon time është shumë nxehtë, pavarësisht trashësisë së leshit prej 22 cm.  A mund të më shpjegoni se çfarë po ndodh? “

Pas konfuzionit fillestar, na u kujtua që kurrë nuk ju kemi shpjeguar se si në të vërtetë funksionon izolimi, duke menduar se të gjithë tashmë e dinë atë. Ne do të përpiqemi ta ndreqim këtë gabim duke e shpjeguar atë në tekstin më poshtë.

Materialet izoluese të leshit prej guri dhe qelqi nuk janë në vetvete trupa ngrohës ose ftohës, por janë saktësisht atë që thotë vetë emri i tyre: materiale izoluese. Kështu, ata vetëm izolojnë atë që është brenda. Nëse brenda është ngrohtë, izolimi do të mbajë nxehtësinë. Nëse është ftohtë ose freskët – izolimi do ta mbajë ajrin ashtu, të ftohtë dhe të freskët.

Në mënyrë që leshi i gurit dhe leshi i qelqit të kryejnë funksionin e tyre në mënyrën më të mirë të mundshme – së pari duhet të sigurojmë kushtet e dëshiruara në papafingo – cila është temperatura e brendshme që duam të arrijmë dhe të mbajmë?!

  • Nëse izolimi i anëve të çatisë është bërë në pranverë / verë – është e nevojshme pastrimi, ajrosja dhe ftohja e dhomës pas mbarimit të punës (me ndihmën e skemave ose kondicionimit të ajrit) – pas së cilës izolimi do të mbajë një temperaturë të rehatshme brenda dhe do të grumbullojë nxehtësi që vijnë nga jashtë.
  • Gjithashtu, nëse puna kryhet në vjeshtë ose dimër, është e nevojshme pastrimi, ajrosja dhe ngrohja e hapësirës pas mbarimit të punës – pas së cilës leshi mineral do ta mbajë nxehtësinë brenda, duke parandaluar që ftohja të hyjë në brendësi nga jashtë.

Mos harrojmë të përmendim përsëri rëndësinë e fletëve cilësore që duhet të instalohen në mënyrë që i gjithë sistemi të jetë maksimalisht i efektshëm. Nuk ka shkop magjik kur bëhet fjalë për të jetuar rehat, gjithçka është fizikë e pastër e ndërtimit. 🙂

Këtu është një pyetje tjetër, dmth. komentet që morëm kohët e fundit, ngjashëm me pyetjen e mëparshme, vetëm përgjigjja për këtë pyetje është pak më e komplikuar:

Dhjetë vjet më parë bëra një izolim të ri të papafingos me lesh guri, fletë të ndryshme dhe përsëri nuk fitova asgjë …  Unë me të vërtetë nuk fitova asgjë, unë vetëm hodha para.  Papafingoja është një gjë e çuditshme… “

Na vjen vërtet keq kur dëgjojmë se dikush provoi dhe investoi fonde, por nuk i mori rezultatet e pritura. Prandaj, më poshtë japim shpjegime se cilat janë problemet e mundshme në këtë papafingo.

Trashësia e izolimit termik:

  • Meqenëse është një konstruksion i lehtë (çati prej druri), është e nevojshme të izoloni çatinë e pjerrët me trashësi optimale të izolimit termik. Dhe më e rëndësishmja, ta izoloni me lesh mineral, i cili është zgjidhja e vetme e saktë për izolimin e këtij lloji konstruksioni (lexoni pse). Sipas Rregullores për efikasitetin e energjisë së ndërtesave, si dhe rekomandimeve që ne japim, trashësia minimale e izolimit termik duhet të jetë: Për ndërtesat ekzistuese – 22 cm, për ndërtesat e reja – 28 cm. Kjo praktikisht do të thotë që izolimi i hapësirës vetëm midis pjerrësive nuk është i mjaftueshëm (thellësia e pjerrjeve është zakonisht 10-12 cm), por një tjetër shtresë izolimi duhet të shtohet nën pjerrtësinë.

Urat termike:

  • Ky është një aspekt shumë i rëndësishëm që shpesh neglizhohet gjatë instalimit. Urat termike janë vende të paizoluara nëpër të cilat “kalojnë” nxehtësia dhe i ftohti. Për shembull, pjerrsitë prej druri janë ura termike, kështu që këshillohet të vendosni një shtresë tjetër izolimi nën pjerrësinë, kjo është zakonisht lesh qelqi në rul, i cili gjithashtu do t’i mbulojë ato. Përveç kësaj, është e nevojshme të mbyllni hermetikisht të gjitha depërtimet, boshllëqet dhe vrimat ku ajri kalon normalisht, dhe kështu lirohet energji e tepërt dhe shpenzohen fonde shtesë. Fletat na ndihmojnë në këtë – duhet t’i vendosim dhe t’i fiksojmë siç duhet në profile, si dhe t’i ngjisim mbivendosjet e tyre me shiritat e dhënë .
  • Është vërejtur që papafingoja ishte izoluar 10 vjet më parë. Deri para disa vitesh, izolimi ishte vendosur vetëm midis pjerrjeve, por jo mbi to. Siç është përmendur tashmë, pjerrjet janë gjithashtu ura termike përmes të cilave humbet nxehtësia, dhe dihet që nxehtësia hyn në verë. Është e nevojshme të vendoset një shtresë e përshtatshme e izolimit termik mbi ato, në mënyrë që të shmangen humbjet e energjisë dhe të “plotësohet” izolimi në trashësinë e kërkuar.

 

Fleta çati:

  • Thuhet se përdoren fletë ose foli “të ndryshme”. Ne nuk e dimë për cilat fletë bëhet fjalë dhe nëse janë të përshtatshme për përdorim në papafingo. Sigurisht që do të ishte mirë të kontrolloni gjendjen e këtyre fletëve ose folive Gjegjësisht, në tregun tonë, shpesh përdoren fletët PVC klasike, të cilat zgjasin një kohë të shkurtër. Fletë të tilla shpesh shpërthejnë pas disa vitesh dhe hapin mundësinë e shkëmbimit të ajrit.

Ndërtimi më i ri përdor fletë polietileni me cilësi të lartë, të cilat janë të qëndrueshme, gjë që siguron funksionalitetin afatgjatë të kulmit. Roli i këtyre fletëve në mbrojtjen termike është i madh. Kërkimet e fundit kanë treguar se zbatimi i fletëve të duhura për çatinë mund të kursejnë deri në 20% të energjisë shtesë.

Supozohet se fletat kudo që ndodhen kanë mbivendosje prej të paktën 10 cm dhe se ato janë të mbyllura 100% me shirita të përshtatshëm ngjitës, si dhe se ato i përmbahen fort konstruksionit të murit ose trarit.

Modaliteti veror:

  • Parashihet se do të jetë një verë e nxehtë – theksojmë përsëri se funksioni i leshit mineral është izolimi, jo ftohja. Pra, nëse doni që brendësia të jetë e freskët këndshëm, së pari duhet të ventiloni dhe freskoni papafingon (me kondicioner). Vetëm kur të arrini temperaturën e dëshiruar, leshi do të fillojë të kryejë funksionin e tij: të mbajë freskinë brenda dhe ta mbajë nxehtësinë jashtë.

Faktori njeri:

  • Instalimi i duhur është një zë i veçantë. Nëse kontraktori ka bërë diçka nga gjërat e lartëpërmendura në mënyrë të keqe, atëherë problemet e mëvonshme dhe kostot shtesë financiare janë të mundshme.

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

Shikoni këshillat e tjera për nënçatinë tuaj

IZOLIMI

DRITARET

GJIPS

MBULUES I ÇATISË

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

© Të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Papafingojaime.al 2015-2022. Zhvilluar nga My Marketing