• Si të bëni zgjedhjen e duhur?

PYETJA E PËRJETSHME – ÇATI TË SHESHTË OSE TË PJERRËT?

Si të bëni zgjedhjen e duhur?

PYETJA E PËRJETSHME- ÇATI TË SHESHTË OSE TË PJERRËT?

A keni parë se si duken ndërtesat në Evropën Perëndimore? Nëse po, me siguri keni vërejtur se ato janë ndërtuar me një metodë themelore. Për një arsye apo një tjetër, ndërtesat tona nuk përdorin të njëjtin model, dhe në vendin tonë ka një bollëk zgjidhjesh të ndryshme arkitekturore.

Çatitë formojnë vizionin e përgjithshëm të një qyteti

Përzgjedhja e një lloji të caktuar të çatisë nuk është një detyrë e lehtë pasi që ka shumë mundësi në dispozicion. Sidoqoftë, më të zakonshmet që përdoren në vendin tonë janë dy lloje çatish: të pjerrëta dhe të sheshta.

  • ÇATITË E PJERRËTA –kanë prirje të madhe që ndryshon brenda kufijve të caktuar. Sipas BDS këto janë çati me pjerrësi më të madhe se 7%. Ato mund të mbulohen me çdo lloj materiali: tjegulla tradicionale të papërshkueshëm nga kushtet klimatike, tjegulla të lëmuara ose të profilizuara, dhe madje edhe me kashtë dhe kallam.
  • ÇATITË E SHESHTA –mos lejoni që emri t’ju mashtrojë, sepse ata gjithashtu kanë një pjerrësi. Ajo pjerrësi varion nga 1 deri 7% (0,5 – 4 °). Ata normalisht duhet të kenë një mbulesë të vazhdueshme (të ashtuquajturat “pa tegel”) ose nyje plotësisht të papërshkueshëm nga uji.

Por cila çati është më e mirë?

Ashtu siç monedha ka dy anë, ashtu edhe çdo lloj çatie ka avantazhet dhe deavantazhet e saj. Le të hedhim një vështrim  karakteristikave kryesore që kemi parasysh kur zgjedhim një çati.

Moderne apo tradicionale?

Nëse shikojmë ndërtesat tradicionale në vendin tonë do të vërejmë veçoritë e veçanta të arkitekturës së ringjalljes. Mjeshtrit, duke u përpjekur të mbanin shiun dhe borën jashtë shtëpisë, në mënyrë të kuptueshme preferuan përdorimin e strukturës së qartë të çatisë së pjerrët.

Nga ana tjetër, ekziston diçka tjetër në modernizëm- një pastrim masiv i formave që çon në zgjedhjen e një çatie të sheshtë.

Pamja e jashtme

Çatitë e sheshta duken minimaliste dhe shpesh zgjedhen si zgjidhje të thjeshta dhe të pastra.  Nga ana tjetër, çatitë e pjerrëta kanë një formë të shkëlqyeshme dhe mund ta bëjnë një objekt të duket vërtet ekstravagant. Pavarësisht nëse është një çati dyujorëshe ose katërujorëshe , ato janë të disponueshme në një larmi formash, ngjyrash dhe teksturash.

Kullimi ose drenazhimi

Pasi të vendosim nëse duam një çati moderne apo tradicionale dhe të zgjedhim si do të duket, është gjithashtu e nevojshme t’i kushtohet vëmendje pjesës teknike. Kullimi i një çatie është një nga funksionet më të rëndësishme të tij. Për qëllimin e funksionimit të tij optimal duhet të merret parasysh sasia dhe lloji i reshjeve nga të cilat duhet të sigurohet mbrojtja.Kjo përcakton gjithashtu llojin e kullimit ose drenazhit që më së shpeshti ndahet në dy lloje – të brendshme dhe të jashtme (të përshtatshme për çati të pjerrëta dhe të sheshtë).

Kullimi/drenazhi i jashtëm ka avantazhe kryesore sepse tërheq shpejt ujin nga konturet e ndërtesës. Kjo mënyrë parandalon riparimet e pakëndshme dhe të shtrenjta për shkak të rrjedhjeve.

Çatitë e sheshta nuk janë një zgjedhje e mirë për zonat malore dhe përgjithësisht për të gjitha zonat ku ka reshje të mëdha shiu, sidomos borë. Në këtë lloj çatie, uji rrjedh ngadalë, dëbora mbahet, shkrihet në vend dhe mund të futet në brendësi.

Pjerrësia e çative të pjerrëta, nga ana tjetër, nuk duhet të jetë shumë e madhe. Përndryshe, ekziston rreziku që dëbora e akumuluar të shkrihet shpejt dhe të prishë strukturën e strehëve (kazanët dhe ulluqet) ose më keq: të shkaktojë një aksident. Për të shmangur këtë, ngarkoni grepa dëbore . Këto përfshijnë tjegullat borëmbajtëse të cilat mbajnë borën, grepat për dëborë ose kombinim i të dyjave.

Shfrytëzimi i ujit të shiut

Sistemet e drenazhimit të jashtëm të çative të pjerrëta mundësojnë drejtim dhe kontroll të lehtë të rrjedhës. Tjegullat qeramike natyrale nuk përmbajnë aditivë kimikë dhe nuk ndikojnë në cilësinë e ujit të shiut i cili sërish mund të përdoret, për shembull për ujitje.

Po mirëmbajtja?

Çatitë e pjerrëta nuk kërkojnë mirëmbajtje të veçantë sepse shiu vetë heq gjethet e rëna dhe papastërtitë. Për më tepër, sistemi i kullimit të objektit është plotësisht i hapur, gjë që lehtëson monitorimin dhe kontrollimin. Çdo tjegull mund të zëvendësohet pa një rregullim të plotë. Në raste të tjera, sistemet e kullimit të çatisë së sheshtë duhet të mirëmbahen vazhdimisht. Gjëja më e rëndësishme është të mos bllokohen mbeturinat në kazanin e drenazhimit.

Le të mos harrojmë edhe ventilimin

Si një material ndërtimi natyral, tjegulla qeramike të çatisë së pjerrët lejon rregullimin e mëtejshëm të temperaturës. Hapësira midis tjegullave dhe dërrasave ofron një mikroklimë të favorshme gjatë të gjitha stinëve, dhe lagështia e akumuluar del jashtë.

Në hap me kohën: Efikasiteti i energjisë para se gjithash!

Hulumtimet, ku citohet Universiteti Teknik i Vjenës, tregon se ndërtesa me çati të pjerrët janë për 12.5% më kompakte se çatitë e sheshta. Prandaj, një pjesë më e vogël e sipërfaqes është në kontakt me mjedisin e jashtëm, duke zvogëluar kështu kostot e ngrohjes në përputhje me rrethanat.

A mund t’i përdorim çatitë për diçka tjetër?

Sipërfaqja e sheshtë e çatisë mund të përdoret si tarracë çati. Padyshim që i jep apartament funksionalitet shtesë. Sidoqoftë, të mos harrojmë se materialet e çative të zgjedhura duhet të plotësojnë një numër kushtesh. Ata i nënshtrohen ngarkesave të vazhdueshme, të shoqëruara nga ndryshime të temperaturës dhe deformime.

Çatitë e pjerrëta gjithashtu mund të ndihmojnë në akomodimin e hapësirave shtesë të jetesës pa pasur nevojë të shtoni një kat të tërë. Për dallim nga çatitë e sheshta, ato ofrojnë përdorim të rehatshëm dhe të sigurt, jo vetëm në mot të mirë. Nga ana tjetër, pjerrësia e gypave ‘merr’ një pjesë të kësaj hapësire.

Përveç si depo, hapësira e mbrojtur e papafingos mund të përshtatet në mënyrë të përkryer në një hapësirë plotësisht të përdorshme (mansarda) – studio, zyrë dhe madje edhe një dhomë gjumi. Nëse preferoni komoditetin e këtij lloji të hapësirës me forma të thyera, duhet të merrni parasysh se si të ‘ftoni’ dritën natyrale në shtëpi – me ndihmën e gallustrave dhe llojeve të tjera të dritareve të çatisë .

Investimi Fillestar / Dobitë

Në përgjithësi, riparimet e çatisë janë më të shtrenjta, por nëse sistemi i plotë  është vendosur siç duhet, nevoja për investime të tilla në këtë lloj të çative është më pak e zakonshme se çatitë e sheshta. Nëse tjegullat janë rregulluar dhe fiksuar siç duhet, cilësia e çatisë është e garantuar. Për më tepër, Tondach, ofron një garanci 33-vjeçare, pasi kohëzgjatja e tjegullës vlerësohet të jetë mbi 100 vjet.

Pavarësisht nëse zgjidhni një çati të pjerrët ose të sheshtë, të dy llojet kanë avantazhet e tyre. Materialet me cilësi të lartë dhe performanca e profesionistëve të dëshmuar duhet të zgjidhen para së gjithash.

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

Shikoni këshillat e tjera për nënçatinë tuaj

IZOLIMI

DRITARET

GJIPS

MBULUES I ÇATISË

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

© Të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Papafingojaime.al 2017-2020. Zhvilluar nga My Marketing