• A mund të funksionojnë funksioni dhe vizioni së bashku?

3 MËNYRA TË PËRSOSURA PËR MBROJTJE TË ÇATISË SUAJ NGA DËBORA

Të gjithë jemi të buzëqeshur dhe më të qetë, nuk kemi dëborë.
Pse kemi një frikë të tillë nga dimri dhe dëbora? Të gjithë i mbajmë mend lëvizjet e mëdha të borës së bardhë, formë pluhuri, mbi të cilën në fëmijëri me të vërtetë dhe me pafajsi gëzoheshim. Betejat me topa dëbore, patinazhi në kodrat e mëdha me slitë apo edhe qese najloni. A e kemi humbur atë ndjenjë fëmijrore në veten tonë, duke u bërë të rritur përjetësisht të shpirt trazuar? Ndoshta nuk janë vitet që ndryshojnë qëndrimin tonë ndaj dimrit dhe borës, por frika se nuk jemi kurrë gati për ta.

Përballojmë shumë borë, por jo gjithmonë të përgatitur plotësisht për të

Ata do të mbyllin rrugët për në vendlindje dhe nuk do të tubohemi për festa, transporti i qytetit do të ndalet, do të anulohen fluturimet ajrore, çatia e shtëpisë do t’i rrënohet dhe bora do të bjerë mbi kokat tona … Shumica e këtyre aksidenteve janë jashtë kontrollit tonë. , por për fat të mirë ka disa nga ku mund të ndërhyjmë. Njëra është të mbrojmë çatinë dhe të dashurit tanë që jetojnë nën të nga dëbora. Kështu që do të ndjehemi rehat që kemi bërë atë që është në duart tona.

Për t’u përgatitur për dimër dhe dëborë, sistemet më të mira për këtë qëllim duhet të bashkëngjiten gjatë hartimit të shtëpisë.

Pse të përdorim elemente që mbajnë dëborën?

Më e rëndësishme gjatë reshjeve të dendura të dëborës është akumulimi i shpejtë dhe shkrirja e shpejtë e mëvonshme. Ndodh të jo për shkak të ngrohjes së ajrit, por nga kontakti i borës me tjegullat. Ato janë me temperaturë të ndryshme dhe kanë kapacitet akumulimi. Kjo do të thotë, falë sipërfaqes së tyre më të ngrohtë, dëbora shkrihet nga poshtë shumë shpejt. Një shtresë e hollë uji formohet dhe masa e borës fillon të rrëshqasë mbi të. Mungesa e elementëve të pozicionuara mirë për mbajtjen e borës është parakusht për rrëshqitjen e rrëmbyeshme të dëborës në masë të madhe.

Zgjidhje: Vendosni elemente të shumta ose kombinim të elementeve për të parandaluar rrëshqitjen.

Mënyra e parë: Tjegulla që mbajnë dëborën

Këto janë tjegulla më të zakonshëm, dhe karakteristik e tyre është e ashtuquajtura “hundë”. Funksioni i saj kryesor është të qëndrojë e dalë (lartë), por edhe të mbetet e fshehur në dëborë. Pozitive te këto tjegulla është se ato nuk ndryshojnë nga vizioni i përgjithshëm i çatisë sepse ato janë nga i njëjti material si tjegullat e tjera. Para mbarimit të çatisë, bëhen llogaritje të ndryshme për të përcaktuar numrin e saktë të tjegullave të nevojshme për mbajtjen e borës. Këto përfshijnë: pjerrësinë e çatisë; zonat me dëborë, distanca nga çatia deri në kreshtë, pozicioni krahësuar me diellin, etj.

Mënyra e dytë: Kllapa dëbore

Në rajonet me reshje më të larta dëbore dhe çati me kënd të pjerrët, është më mirë të përdorni një mënyrë më të sigurt – kllapa dëborë. Ato janë metalike dhe janë ngjitur në skajin e sipërm të tjegullave, dmth secili model i pllakave ka një mbajtës ose një kllapë të përshtatshëm. Këtu lartësia e tjegullave është më e lartë, gjë që e bën mbajtjen e dëborës edhe më të sigurt.
Llogaritja e numrit të kërkuar të kllapave është e ngjashme me atë të tjegullave të dëborës dhe poashtu varet nga pjerrësia e çatisë dhe nga rajoni. Në shumicën e rasteve kërkohen nga 2 deri në 5 kllapa (kapëse) për metër katror, dhe në lartësi mbidetare mbi 800 metra numri i tyre duhet të jetë 3. Sa më shumë reshje dëbore, aq më shumë kllapa ose kapëse do të duhen.

Llogaritja e numrit të kërkuar të kllapave është e ngjashme me atë të tjegullave të dëborës dhe poashtu varet nga pjerrësia e çatisë dhe nga rajoni. Në shumicën e rasteve kërkohen nga 2 deri në 5 kllapa (kapëse) për metër katror, dhe në lartësi mbidetare mbi 800 metra numri i tyre duhet të jetë 3. Sa më shumë reshje dëbore, aq më shumë kllapa ose kapëse do të duhen.

Mënyra e tretë: Rrjet ose grila dëbore

Në disa raste, numri i madh i tjegullave dhe kllapave (kapësev) nuk japin pamjen estetike të çatisë. Atëherë është më mirë të zgjedhni mënyrën e tretë: rrjet ose grila dëbore. Ata janë mbështetës metalikë, të ngjashëm me kllapat e dëborës, por ato kanë më shumë shufra metalike paralelisht me ulluqet.

Funksionet janë të ngjashme me ato në kllapave, plus një grilë (rrjetë) mbulon një zonë më të madhe. Gjatësia e tyre është nga 1.5 në 3 m, dhe nga ajo varet kapaciteti i mbështetësve të ndryshëm. 3 – 7 mbështetës përdoren për një element.

Rrjetet ose grilat e dëborës janë më të përshtatshmet për çatitë e ndërtesave në rajone me erëra të forta, ku era është e qëndrueshme dhe masat e dëborës grumbullohen lehtësisht mbi strehë

Zgjidhja më e mirë: kombinoni elemente të ndryshme për mbajtjen e dëborës

Zgjidhja më e mirë (mbi të gjitha për rajonet e larta malore) është kombinimi i elementeve – për shembull, nga poshtë montohet një rrjet ose grilë dhe pas saj përpjetë në tërë çatinë vendosen kllapa ose kapëse sipas modelit të shahit.

Para se të zgjidhni cilëndo nga opsionet e përmendura më lart, është e nevojshme të konsultoheni me një specialist. Kështu mbrojtja e çatisë sonë dhe e të dashurve tanë nën të do të garantohet.

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

Shikoni këshillat e tjera për nënçatinë tuaj

IZOLIMI

DRITARET

GJIPS

MBULUES I ÇATISË

Shndërroni hapësirën e pashfrytëzuar të nënçatisë në hapësirë për qëndrim të rehatshëm ditor!

ose

© Të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Papafingojaime.al 2015-2021. Zhvilluar nga My Marketing